Ostend Masters 2018

Ostend Masters 2018

 

20th Ostend Masters 2018

( verslag Frederik Noppe )

Belgische stuntzege in Oostende.

 

Het A-tornooi van TTC Drive Oostende, nog steeds het grootste tornooi van zijn soort in Europa, staat jaarlijks garant voor tafeltennis van de bovenste plank. En ook tijdens deze feestelijke editie van 2018 was het niet anders. Feestelijk, want TTC Drive Oostende bestaat 60 jaar, het Flanders ITT-tornooi werd voor de 40ste georganiseerd en voor de 20ste keer was er ook het main-event, namelijk de Ostend Masters zelf met wereldtoppers aan de start. Een heuglijke gebeurtenis, die natuurlijk als apotheose ook nog eens de kers op de taart kreeg op zaterdagavond…

Met 1.534 inschrijvingen gespreid over 5 dagen, en maar liefst 46 verschillende nationaliteiten aan de start werd het opnieuw een heus succes. Aan blikvangers geen gebrek. Met Laurens Devos en Florian Van Acker stonden 2 gouden medaillewinnaars van de Paralympische Spelen aan de start. Voeg daarbij Cédric Nuytinck, het huidige nummer 1 van België, en de lokale West-Vlaamse talenten van de topsportschool Julie Van Hauwaert en Sara Devos, en de publieke belangstelling was vlug overtuigd. Dit was een evenement dat bij velen met stip stond aangeschreven om bij te wonen.

 

Bij de dames was het vooral uitkijken naar de West-Vlaamse toptalenten, Julie en Sara. Zij namen het op tegen de Belgische toppers. En het publiek bleef niet op zijn honger zitten. Sara Devos schopte het tot de halve finale nadat ze twee A-speelsters het nakijken gaf. Een uitstekende prestatie van Sara, die het beste doet verhopen voor het verdere verloop van het seizoen. De titel ging uiteindelijk naar Daria Mityukova. Het huidige nummer 6 van België nam in de finale de maat van Lisa Lung, de Belgische kampioene. Toch een kleine verrassing.

 

Bij de heren is het op zaterdagavond alle hens aan dek. En ook deze keer kon de organisatie enkele wereldtoppers strikken. Met Omar Assar (Egypte) WR23, Kristian Karlsson (Zweden) WR24, Lei Kou (Oekraïne) WR31 en Bastian Steger (Duitsland) WR35 stonden maar liefst 4 spelers uit de tot 35 van de wereld aan tafel. Cédric Nuytinck (nummer 1 van België) WR 56 en Anton Källberg (Zweden) WR80 waren de 2 overige rechtstreeks geplaatste spelers voor deze 20ste Flanders ITT Ostend Masters. Zij werden aangevuld met 2 spelers die zich via de kwalificaties geplaatst hadden.

 

En die kwalificaties, dat was vooral een strijd der Belgen. Zij zorgden voor spektakel, en klopten de ene na de andere buitenlander terug naar huis. Uiteindelijk bleven nog 4 Belgen in de running voor die twee laatste plaatsen. Robin Devos nam het op tegen Cédric Merchez, terwijl Laurens Devos het moest opnemen tegen Martin Allegro. Robin maakte zijn favorietenrol waar in die wedstrijd en met een 4-2 zege plaatste hij zich voor de hoofdtabel. In de tweede halve finale startte Martin als favoriet maar Laurens trok zich totaal niets aan van zijn underdogrol en kon zowaar Martin kloppen met 4-3 cijfers. Een heuse verrassing van formaat, maar zeker niet onverdiend.

 

Het volledige deelnemersveld was gekend en er kon al volop gespeculeerd worden. Wat konden de Belgen? Wie pakt de zege? Van wie verwachten we iets? Allemaal vragen waarop het moeilijk antwoorden was. Tafeltennis is onvoorspelbaar en veel hangt af van de vorm van de dag. Maar dat het publiek spektakel ging krijgen, dat stond zeker vast met deze line-up.

 

Vanaf 20 uur begonnen de eerste balletjes heen en weer te vliegen. Omar Assar, het eerste reekshoofd, nam het op tegen Laurens Devos, de Paralympische Kampioen van 2016. Laurens kon steeds gelijke tred houden in het begin van de set, maar moest op het einde telkens de rol toch lossen. Een 4-0 zege van Omar kwam eigenlijk nooit in het gedrang. Het tweede reekshoofd, Kristian Karlsson, nam het op tegen Robin Devos, jawel, broer van… maar ook hier kwam de familie Devos niet tot scoren. Na 4 sets was het opnieuw voorbij en stoomde Kristian vlot door naar de halve finale. Over naar reekshoofd nummer 3, de Oekraïner Kou Lei. Hij nam het op tegen de jonge Zweed Anton Källberg maar ook hier weinig spanning merkbaar in de wedstrijd. Lei had voortdurend het overwicht en vond op alle slagen een antwoord. Al bij al een vlotte 4-1 zege. En ten slotte komen we dan bij de laatste kwartfinale, eentje die de volle zeven sets in beslag nam. Cédric Nuytinck nam het daarin op tegen reekshoofd nummer 4, Bastian Steger. Het verschil op de wereldranglijst was minimaal en dat bleek ook gedurende de ganse wedstrijd. Spannende sets, knappe punten en hier en daar toch wel eens een balletje die net over het net viel, op de rand van de tafel botste,… Het was uiteindelijk Cédric die aan het langste eind trok met een nipte 11-9 in de beslissende set.

 

En in die halve finales nam Cédric het op tegen Omar, terwijl Kristian en Lei streden voor de tweede finaleplaats. Cédric zat duidelijk in de goede flow na zijn gewonnen kwartfinale. Tegen de Egyptenaar nam hij direct het heft in handen, Omar stribbelde nog wat tegen in sets 2 en 3, maar uiteindelijk kwam toch een vlotte 4-1 zege op de tabellen te staan. Cédric naar de finale, maar wie kwam hij daar tegen? Kristian en Lei maakten er een heuse spektakelmatch van. Topspelers en hun balletje, onmogelijke returns werden op tafel gespeeld, topspin op topspin gedurende 20 balwisselingen, “ballon” verdediging ten top. Het was genieten van deze halve finale. Ongetwijfeld één van de beste wedstrijden van de laatste jaren. Het was uiteindelijk de Zweed die aan het langste eind trok na 7 fel bevochten sets. Het publiek likte duimen en vingers af na dit spektakel.

 

De finale dan, met publiekslieveling Cédric Nuytinck. Kristian was duidelijk diep moeten gaan in de halve finale en het was dan ook maar de vraag of de fysieke paraatheid nog aanwezig was in die finale. Maar het zijn uiteraard wereldtoppers en die kunnen fysiek wel hun mannetje staan. Cédric schoot echter razend vlug uit de startblokken en pakte set 1 met sprekend gemak maar Kristian vocht terug en pakte set 2. De wedstrijd was losgebarsten. Sets 3 en 4 gingen met nipte cijfers (13-11 en 11-9) echter terug naar de Belg en toen brak het verzet van de Zweed. Een mooie 4-1 zege van Cédric die zo zijn eerste Masters titel in Oostende op zak stak. Een hele knappe prestatie tussen al deze wereldtoppers.

 

Een tevreden organisator kon achteraf terugblikken op een geslaagd tornooi. Opnieuw kon iedereen genieten van spektakel, met maar liefst 64 verschillende reeksen, gaande van topniveau tot beginners, van 6-jarigen tot 90-jarigen, iedereen kwam aan bod. TTC Drive Oostende had nogmaals zijn beste beentje voorgezet.

 

Verslaggever: Frederik Noppe

 

 

THANKS FLANDERS ITT & OSTEND MASTERS 201810-14/08/2018

 

40th FLANDERS INTERNATIONAL TABLE TENNIS TOURNAMENT

20th FLANDERS ITT OSTEND MASTERS

20th FLANDERS YOUTH & 16th FLANDERS SENIOR CUP

 

Dear Sportfriends,

Thanks to support the 40th Flanders ITT & 20th Flanders Ostend Masters

It was TOP table tennis with 3 Belgium players in ¼ Final.

 

Ostend Master 2018: WINNER Cedric Nuytinck WR 86 BEL

 

1534 Entries 46 Nationalities

64 Series: From - 6 Year to 85+ & From NC To TOP WORLD RANKING.

QUANTITY & HIGH QUALITY

BEL/NED/LUX/FRA/ITA/RUS/BLR/UKR/ROU/SVN/SVK/GER/CHN/KOR/POR/ESP/ENG/WAL/

SCO/IRE/SUI/AUT/GRE/SWE/HRV/HRV/CZE/TUR/LIT/EST/BRA/JPN/MON/TPE/DEN/SIN/IND/

ARG/ECU/COL/CON/ISL/CAM/DRC/IRE/USA